Kasza jaglana z marchewkowym paprykarzem

Są dania, którym nie trzeba wielu przypraw, bo same składniki oddają mnóstwo smaku. Tak jest w przypadku tego oszukanego paprykarza. Marchewka i pietruszka nadają mu po podduszeniu lekko słodki smak, a wędzona papryka i przecier pomidorowy świetnie go dopełniają. To przepis, którego po prostu nie da się zepsuć.

Danie jest lekkostrawne, przez co świetnie nadaje się na kolację lub obiad. Można – tak jak ja – zabrać je do pudełka (a najlepiej pudełko-termosu) i wcinać w pracy albo w szkole. Przed podaniem koniecznie posypać posiekaną natką pietruszki (albo czymś innym, co bardzo, ale to bardzo lubimy – tak jak ja pietruszkę :)).

Przepis na kaszę jaglaną z marchewkowym paprykarzem

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: 30-45 minut

Składniki:

  • 2/3 szklanki kaszy jaglanej
  • 2 szklanki wody
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli

 

  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 1 cebula
  • szczypta soli
  • pół szklanki przecieru pomidorowego
  • 1 szklanka wody
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • pieprz i sól do smaku

Sposób przygotowania:

Kasza:

  1. Kaszę jaglaną wysypujemy na sitko i przelewamy najpierw wodą, a następnie wrzątkiem – do czasu, aż woda, która ucieka do zlewu, będzie przezroczysta. W ten sposób pozbywamy się goryczki.
  2. Zagotowujemy w garnku 2 szklanki wody i wrzucamy kaszę. Mieszamy, żeby kasza nie przywarła, zmniejszamy ogień (ja gotowałam na „trójce” na moim piecu indukcyjnym) i przykrywamy. Gotujemy przez 20 minut. Później wyłączamy ogień, a jeśli kasza nie wchłonęła jeszcze całej wody, zostawiamy ją pod przykryciem.
  3. Przed podaniem doprawiamy pieprzem i solą.

Paprykarz:

  1. Na dużej patelni rozgrzewamy olej.
  2. Kroimy cebulę w drobną kostkę i wrzucamy na patelnię. Lekko solimy. Podsmażamy, aż się zeszkli.
  3. Kiedy cebula się szkli, możemy zetrzeć warzywa: 2 marchewki i 1 pietruszkę.
  4. Do zeszklonej cebuli dolewamy wodę, a następnie przecier pomidorowy.
  5. Dodajemy łyżeczkę wędzonej papryki.
  6. Dorzucamy marchewkę i pietruszkę.
  7. Doprawiamy szczyptą pieprzu.
  8. Dusimy na średnim ogniu do miękkości warzyw. W razie potrzeby dolewamy wody.
  9. Na koniec solimy do smaku.

Wskazówki do przepisu na kaszę jaglaną z marchewkowym paprykarzem

  1. Żeby pozbyć się goryczki z kaszy jaglanej, można też namoczyć ją przez noc lub prażyć na suchej patelni, aż zacznie pachnieć.
  2. Kaszę jaglaną solimy dopiero po ugotowaniu. Od wielu osób słyszałam, że jeśli posoli się wodę, w której się gotuje, kasza będzie potrzebowała więcej czasu, żeby zmięknąć. Co prawda sama nie testowałam, ale solenie na końcu się sprawdza – kasza jest miękka i delikatna, a poza tym trudno ją przesolić J Solenie po ugotowaniu dodatkowo sprawia, że używamy mniej soli – tym bardziej warto to wykorzystać.
  3. Jeśli posolimy wrzuconą na patelnię cebulę, szybciej zmięknie i odda więcej wody, dzięki czemu trudniej będzie ją przypalić.
  4. Przecier pomidorowy i koncentrat pomidorowy to nie to samo. Koncentrat jest dużo bardziej intensywny i jeśli dodalibyśmy aż pół szklanki, sos byłby o wiele za kwaśny. Przecier to inaczej passata pomidorowa – ja najczęściej kupuję ją w dużej butelce (700 ml). Moim zdaniem pomidory w puszce też dadzą radę.
  5. Wędzona papryka jest kluczem do tego przepisu – to ona nadaje daniu gulaszowego aromatu, więc najlepiej nie zamieniajcie jej na nic innego.
  6. Kiedy za pierwszym razem używałam tego przepisu, dodałam jeszcze pieczarki – moim zdaniem paprykarz wyszedł wtedy jeszcze lepszy. Dlatego jeśli zalega Wam w lodówce kilka pieczarek, koniecznie dodajcie je na patelnię razem ze startymi warzywami!
  7. Jeśli przygotowując to danie, zachowacie taką samą kolejność dodawania składników jak w przepisie, posiłek będzie przygotowany zgodnie z kuchnią 5 przemian, czyli – według Chińczyków – odżywi każdy ważny organ Waszego ciała.
Obserwuj przepisnatydzien.pl

na instagramie

OBSERWUJ!