Imbirowy krem z marchewki z masłem orzechowym i mlekiem kokosowym

Zupa krem z marchewki to świetny pomysł na ciepłą i szybką kolację (jeśli się pospieszymy, robi się w 30 minut) albo lekkie, sycące śniadanie, jeśli coś zostało nam z poprzedniego dnia.

Zupa pysznie pachnie masłem orzechowym i mlekiem kokosowym. Marchewka i mleko nadają jej słodyczy, a imbir sprawia, że nie jest mdła. Sok z cytryny wydobywa że składników bogaty aromat, a słodka papryka dodaje smakowi głębi. Jak widzicie, każdy składnik ma tutaj swoją rolę, dlatego przed robieniem zupy upewnijcie się, że macie wszystko, co potrzebne.

Zupa jest przepyszna, ale mam pomysł, jak przygotować jeszcze lepszy krem z marchewki. Jeśli jesteście ciekawi, zaglądajcie na bloga i Instagrama.

Przepis na zupę krem z marchewki z masłem orzechowym i mlekiem kokosowym

Porcja dla 2-4 osób

Czas przygotowania: 30-45 minut

Potrzebujemy:

  • noża,
  • deski do krojenia,
  • garnka,
  • blendera ręcznego lub innego urządzenia, którym zmiksujemy zupę na krem.

Składniki:

  • 1 litr wody
  • 4 marchewki
  • 1 duża cebula
  • 1/2 łyżeczki soli
  • kilka całych gałązek pietruszki

 

  • 200 ml (1/2 puszki) mleka kokosowego
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 2 cm świeżego imbiru

 

  • szczypta pieprzu
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

  1. W garnku zagotowujemy 1 litr wody.
  2. Kroimy w kostkę 4 marchewki i wrzucamy do garnka. Następnie kroimy w kostkę 1 dużą cebulę i dorzucamy do marchewek. Gotujemy warzywa przez 10 minut, a następnie solimy 1/2 łyżeczki soli.
  3. Dorzucamy kilka całych gałązek pietruszki i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości warzyw.
  4. Kiedy warzywa będą miękkie, odcedzamy je na sitku, odlewając wywar do osobnego naczynia (będzie potrzebny później). Miksujemy zupę na krem. Przelewamy z powrotem do garnka.
  5. Dolewamy 200 ml (1/2 puszki) mleka kokosowego i tyle wywaru pozostałego z gotowania warzyw, żeby uzyskać odpowiadającą nam konsystencję.
  6. Doprawiamy zupę 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżką masła orzechowego, 2 cm świeżego imbiru, szczyptą pieprzu, 2 łyżeczkami soku z cytryny i solą do smaku według uznania.

Podawajcie z czym dusza zapragnie. Ja podałam z posiekaną kolendrą i kapką oleju, ale równie dobrze będzie smakować z natką pietruszki, grzankami lub pestkami.

Wskazówki do wykonania zupy krem z marchewki z masłem orzechowym i mlekiem kokosowym

  1. Właściwie nie ma znaczenia, jak pokroicie warzywa, bo na końcu i tak będziemy je miksować. Jednak im drobnej je pokroicie, tym szybciej się ugotują.
  2. Solenie warzyw w środku gotowania sprawi, że na początku zdążą oddać swój aromat do wywaru, a później nabiorą słodkawego smaku.
  3. Kiedy kupujecie mleko kokosowe, zwróćcie uwagę, żeby było „prawdziwe”, czyli miało dużo miąższu z kokosa – najlepiej powyżej 70%. Ja niestety miałam pod ręką tylko „podrabiane” (marne 27%), więc kiedy będziecie robić zupę, może się okazać, że mleka będzie trzeba mniej, żeby uzyskać ten sam smak, który ja uzyskałam. Eksperymentujcie.
  4. Jeśli dolejecie więcej wywaru niż ja (dolałam nieco większą połowę), może być potrzebne nieco więcej przypraw. Dlatego jeśli po spróbowaniu stwierdzicie, że przydałoby się zupie dodatkowe przyprawienie, nie krępujcie się.
Obserwuj przepisnatydzien.pl

na instagramie

OBSERWUJ!