co to jest skyr

W ostatnim czasie zadawaliście mi sporo pytań, co to jest skyr, gdzie go kupić i czym różni się od jogurtu naturalnego. Ponieważ serek ten bardzo często pojawia się w jadłospisach ze śniadaniami, postanowiłam zgłębić temat i napisać o nim cały artykuł. Tym bardziej że z naszej dyskusji na grupie dla kobiet na Facebooku wynikło, że skyr, którego używam, to nie prawdziwy skyr! Dlatego dzisiaj rozwiejemy wszystkie wątpliwości na temat skyru.

Co to jest skyr – skład, pochodzenie, konsystencja, smak

Wikipedia mówi, że skyr to „islandzki wyrób mleczarki podobny do jogurtu”. Według mnie konsystencją i smakiem przypomina bardziej serek homogenizowany. Od jogurtu odróżnia go nie tylko konsystencja, ale też wartości odżywcze. Skyr jest dużo bardziej bogaty w białko, a dodatkowo zawiera 0 g tłuszczu w 100 g. Taki skład czyni z niego idealny produkt dla osób na diecie.

W sklepach możemy znaleźć zarówno skyr naturalny, jak i serki smakowe, np. truskawkowe, jagodowe czy brzoskwiniowe. Z całego serca polecam kupować tylko ten naturalny i ewentualnie dorzucić do niego ulubione owoce. Słodkie jogurty mają w sobie tyle cukru, że czasem aż trudno w to uwierzyć. A cukru w diecie nie chcemy.

Wartości odżywcze skyru w porównaniu z innymi przetworami mlecznymi

Pomyślałam, że różnice pomiędzy skyrem a jogurtem naturalnym i innymi produktami będą najlepiej widoczne w przejrzystej tabelce. Dlatego porównałam dla Was 5 produktów mlecznych:

  • skyr,
  • jogurt naturalny,
  • serek wiejski,
  • twarożek domowy (grani),
  • twaróg półtłusty.

W zestawieniu wzięłam pod uwagę produkty firmy Piątnica, ale jeśli wolicie innych producentów, wartości i tak powinny być podobne.

Produkt Kcal/100 g Białko/100 g Tłuszcze/100 g Węglowodany/100 g
Skyr 64 kcal 12 g 0 g 4,1 g
Jogurt naturalny 58 kcal 4 g 2 g 5,9 g
Serek wiejski 97 kcal 11 g 5 g 4 g
Twarożek domowy (grani) 90 kcal 11 g 4 g 2,4 g
Twaróg półtłusty 115 kcal 16 g 4 g 3,8 g

Kursywą zaznaczyłam liczby przy tych produktach, które są najbardziej kaloryczne/najbardziej bogate w białko/tłuszcze/węglowodany.

Jak widzicie:

  • najbardziej kaloryczny i bogaty w białko jest twaróg,
  • najwięcej tłuszczu zawiera serek wiejski,
  • najwięcej węglowodanów znajdziemy w jogurcie naturalnym.

Nasz skyr uplasował się na drugim miejscu pod względem zawartości białka i węglowodanów, na czwartym miejscu pod względem kaloryczności i na ostatnim pod względem tłuszczu.

W zależności od potrzeb naszej diety, m.in. od zapotrzebowania kalorycznego i zapotrzebowania na makroskładniki, możemy wybierać te produkty, które najlepiej zaspokoją nasze potrzeby żywieniowe.

Skyr a jogurt – co wybrać?

Jeśli, spojrzymy tylko na skyr i jogurt w naszej tabelce, zobaczymy, że jogurt wypada słabiutko pod względem ilości protein. Skyr ma aż 3 razy więcej białka. Dla osób na diecie ważne będzie też to, że skyr dostarcza mniej węglowodanów i wcale nie zawiera tłuszczu.

Odpowiadając na pytanie, co wybrać – jogurt czy skyr – odpowiadam: i to, i to. Ważne jest tylko, żeby wiedzieć, ile makroskładników dostarczy nam każdy z tych produktów i w jakim stopniu zaspokoi nasze zapotrzebowanie. Mówiąc inaczej: jeśli mamy zwiększone zapotrzebowanie na białko, wybierzmy skyr. Jogurt natomiast lepiej sprawdzi się wtedy, gdy potrzebujemy nieco więcej węglowodanów i tłuszczu.

Jeśli natomiast nie mamy w lodówce skyru, a najbliższy supermarket jest za daleko, moim zdaniem najlepszym zamiennikiem skyru będzie serek wiejski. Ma najbardziej skład, a jedyną znaczącą różnicą jest jego większa zawartość tłuszczu.

Czy w Polsce można kupić prawdziwy islandzki skyr?

Na Facebooku pisaliście, że w Biedronce czy Lidlu można kupić tylko serek typu skyr – nie prawdziwy skyr. Poszperałam więc w Internecie, żeby sprawdzić, czy serki, które widzimy na sklepowych półkach, to naprawdę islandzkie przetwory mleczne.

skyr a jogurt

Przyznam szczerze, że nie znalazłam wiele. Na kilku blogach doszukałam się wzmianek, że islandzki skyr jest do kupienia tylko na Islandii. Osoby, które tam były, z utęsknieniem wspominają smak serka i twierdzą, że polski skyr nie dorasta mu do pięt.

Jeśli dobrze zrozumiałam, problem tkwi w tym, że polskie firmy produkują swoje serki tylko na bazie licencji. Oznacza to, że mogą nadać swojemu produktowi nazwę „serek typu skyr”, ale wcale nie muszą produkować skyru o identycznym smaku jak ten islandzki. Byłoby to niezwykle trudne, chociażby dlatego, że w Polsce mamy do dyspozycji zupełnie inne szczepy bakterii mleczarskich, co ma znaczący wpływ na smak przetworów mlecznych.

Chciałam się też dowiedzieć, czym różni się prawdziwy skyr od podrabianego. W Internecie nie udało mi się niczego znaleźć, ale informacje na ten temat uzyskałam od Was. Jedna z dziewczyn napisała na Facebooku, że prawdziwy skyr różni się przede wszystkim smakiem, bo ten prawdziwy jest „naprawdę przepyszny”. Dodatkowo polskie skyry są sztucznie odtłuszczane sztucznie, mają mniej białka i więcej cukrów.

Jeśli wiecie coś jeszcze o serku skyr, o czym nie wspomniałam w artykule, podzielcie się w komentarzu, być może pomożecie tym jakiejś zabłąkanej owcy, która tak jak ja bezskutecznie będzie chciała się czegoś dowiedzieć o „cudownym” serku.

Gdzie zaopatruję się w skyr?

Mój serek skyr kupuję w Biedronce i z czystym sumieniem mogę Wam go polecić. Przepisy ze skyrem znajdziecie przede wszystkim w jadłospisach ze śniadaniami.

A na Instagramie zobaczycie zdjęcie przykładowego śniadania z serkiem skyr. Dzisiaj zajadałam pastę ze skyru, marchewki, sera Gouda i czosnku.

Już wiesz, co to skyr i co wybrać – skyr czy jogurt. Ale gdzie kupisz skyr?

Ostatnio wpadłam na pomysł, żeby stworzyć wpis porównujący ceny zakupów spożywczych w różnych sklepach. Chcę zawrzeć w rankingu tylko te sklepy, w których robicie zakupy.

Ty też daj mi znać, gdzie robisz zakupy!

Post z moim pytaniem znajdziecie na fanpage. Przy okazji kliknijcie łapkę w górę, jeśli chcecie zostać na dłużej 🙂