Szybka i sycąca owsianka jabłkowa

Dobre śniadanie powinno być szybkie, łatwe w przygotowaniu i sycące – zupełnie jak owsianka. A jeśli dodatkowo tak pachnie cynamonem i imbirem, że z niecierpliwością czeka się, aż będzie gotowe, to idealnie, bo sama myśl o takim śniadaniu błyskawicznie wywleka z łóżka nawet największego śpiocha. Przez długi czas nie umiałam zrobić dobrej owsianki, ale po wielu próbach wreszcie dochodzę do wprawy. Jeśli też chcecie nauczyć się robić dobrą owsiankę, tez przepis może okazać się tym jedynym!

Przepis na szybką i sycącą owsiankę z jabłkami, rodzynkami i orzechami

Liczba porcji: 1

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:

  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka wody

 

  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki kakao
  • 1 jabłko
  • 1 cm świeżego imbiru
  • szczypta soli

 

  • do podania: 5 orzechów włoskich i 2 łyżki rodzynek lub innych suszonych lub słodkich owoców

Sposób przygotowania:

  1. Płatki owsiane wsypujemy do garnka i zalewamy szklanką wody. Zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień (u mnie moc palnika 3).
  2. Kiedy płatki są już miękkie, dodajemy sok z cytryny i kakao, cały czas lekko podgrzewając owsiankę. Mieszamy.
  3. Ścieramy jabłko na tarce i wrzucamy do garnka. Mieszamy.
  4. Na koniec dodajemy starty na tarce o drobnych oczkach kawałek imbiru i szczyptę soli. Mieszamy i próbujemy, a w razie potrzeby dorzucamy któregoś ze składników.
  5. Podajemy owsiankę posypaną pokrojonymi rodzynkami i orzechami.

Wskazówki do przepisu na szybką i sycącą owsiankę jabłkową

  1. Jeśli chcemy, żeby owsianka ugotowała się jeszcze szybciej, możemy namoczyć płatki na noc. Pół szklanki płatków zalewamy wtedy szklanką wody, a rano przekładamy do garnka i przez chwilę gotujemy.
  2. Na bieżąco sprawdzajcie, czy owsianka ma odpowiadający Wam smak. Dzięki temu unikniecie sytuacji, kiedy okaże się niewystarczająco kwaśna lub zbyt słona. Polecam skosztować ją po dodaniu każdego składnika, żeby sprawdzić, czy nie powinna być bardziej kwaśna/gorzka/słodka/ostra/słona.
  3. Chociaż owsianka to danie na słodko, smakuje dużo lepiej, kiedy jest odpowiednio słona. Dlatego nie bójcie się soli w słodkich śniadaniach (ale z głową! :)).
  4. Zamiast kakao możecie dodać kurkumy, która nada owsiance bardziej orzeźwiający smak. Wybierzcie jedno albo drugie w zależności od tego, na co macie ochotę.
  5. Na koniec porządnie podgrzejcie owsiankę, bo dopiero wysoka temperatura wydobędzie z niej wszystkie aromaty.
  6. Moim zdaniem rodzynki są koniecznym dodatkiem do tej owsianki. Sama owsianka nie jest zbyt słodka, a rodzynki idealnie dopełniają słodycz i nadają lekko kwaskowatego smaku. Jeśli nie lubicie rodzynek, dobrze sprawdzi się też na przykład żurawina.
Obserwuj przepisnatydzien.pl

na instagramie

OBSERWUJ!